Målet med en konvertering är enkelt: det är att förvandla besökare till kunder. Men hur gör man det? Genom att skapa en väldesignad och effektiv webbplats, förstås! Här är några enkla tips på hur du bygger en snygg och konverteringsvänlig webbplats.

Men först… Vad menas egentligen med konvertering och varför är det viktigt?

Konvertering, i ett digitalt marknadsföringssammanhang, är åtgärden att omvandla en webbplatsbesökare till en betalande kund eller ett lead men det kan självklart att målet kan lika gärna vara att attrahera medarbetare, föra ut ett opinionsbildande budskap eller ett annat syfte. Med andra ord handlar det om att locka besökare till din webb för att därefter få dem att få dem att stanna kvar och på olika sätt interagera med din webbplats.

10 snabba tips som tar dig närmare målet att få en snygg, konverterande webb 

 

 

 

En attraktiv hemsida innebär att bygga in webbdesign och funktionalitet på besökarnas villkor

1. Se till att din webbplats är attraktivt tydlig med god struktur och enkel navigering

Besökarna ska enkelt kunna navigera på din webbplats och hitta den information de söker. Använd tydlig och kortfattad text samt visuella hjälpmedel som pilar och ikoner för att vägleda besökarna. Strukturera webbplatsen på ett logiskt sätt med tydliga rubriker och avsnitt.

 

2. Använd attraktiva bilder och videos

Använd högkvalitativa bilder och videor för att göra din webbplats mer visuellt tilltalande. Det hjälper till att fånga besökarnas uppmärksamhet och hålla dem engagerade. Mätningar visar att sidor med bilder och videos är också mer sannolikt att de delas på sociala medier. Vi är idag bortskämda att få information i ett attraktivt och enkelt format. Det gäller även dina besökare.

 

3. Använd övertygande uppmaningar till åtgärder (CTA)

Din CTA är vad du vill att besökarna ska göra på din webbplats, till exempel anmäla sig till ett nyhetsbrev eller köpa en produkt. Se till att dina CTA:er är tydliga och effektiva för att övertyga besökarna att

 

4. Optimera för mobila enheter

Se till att din webbplats är responsiv och ser bra ut på alla enheter. Fler och fler människor använder mobila enheter för att komma åt internet, så det blir allt viktigare att ha en mobilanpassad webbplats med lättnavigerat och attraktivt innehåll.

 

5. Använd effektiva webbformulär – koppla gärna till ditt affärssystem eller CRM

Webbformulär är ett utmärkt sätt att samla in information från besökare, t.ex. deras kontaktuppgifter eller preferenser. Formulär som är för långa eller komplicerade tenderar dock att avskräcka människor. Håll dina formulären ska vara korta och enkla, och se till att den information du ber om är relevant. Det är också en bra idé att koppla formuläret till ditt affärssystem eller CRM, så att du enkelt kan spåra och följa upp leads.

 

6. Använd engagerande och relevant innehåll

Innehållet på din webbplats bör vara engagerande och relevant för din målgrupp. Skriv i en tydlig och kortfattad stil och se till att allt innehåll är väl genomarbetat och SEO-anpassat. På så sätt blir ditt content både trafikdrivande och relevant. Använd bilder, infografiker och videor för att bryta upp texten och skapa ett visuellt intresse. Tänk dig att du ska väcka nyfikenhet genom det visuella och förankra intresset i text med relevant innehåll.

 

7. Testa, testa, testa!

Se till att testa din webbplats regelbundet för att se till att allt fungerar som det ska. Detta inkluderar testning av formulär, länkar och annan funktionalitet. Använd Google Analytics eller en annan liknande tjänst för att spåra användningen av webbplatsen och identifiera områden som behöver förbättras. Regelbundna tester bidrar till att säkerställa en smidig användarupplevelse för dina besökare.

 

8. Inkludera vittnesmål och kundrecensioner

Att inkludera vittnesmål från nöjda kunder på din webbplats bidrar till att skapa förtroende och trovärdighet. Kundrecensioner är också användbara för att ge sociala bevis på att andra har köpt från dig och varit nöjda med sitt köp.

 

9. Se till att din webbplats är snabb och effektiv.

Ingen gillar en långsam webbplats. Se till att webbplatsen laddas snabbt genom att optimera bilder och kod. Använd ett CDN-nätverk (Content Delivery Network) för att ytterligare förbättra laddningstiderna.

 

 

10. Använd analyser för att spåra resultaten.

Installera Google Analytics eller ett annat liknande verktyg på din webbplats så att du kan spåra saker som antalet besökare, hur de hittade din webbplats, vilka sidor de tittade på osv. Denna information kan vara mycket användbar för att finjustera din webbplats för bättre resultat.

 

Om du följer dessa tips kan du skapa en snygg webbplats som ger bra resultat. Kom bara ihåg att alltid testa olika element för att se vad som fungerar bäst i just din situation. Lycka till!

 

/Webbteamet på Digattract

Illustration av digitalt team

För dig som vill dyka djupare

 

Bygg din webb utifrån 3 grundblock:

Kommunikativ design – Sökordsarkitektur – Funktionalitet

 

Se till att din webb har en tilltalande design

När du har en bra kommunikativ design blir det lättare för dina användare att förstå vad din webbplats handlar om. Du kan tänka på kommunikativ design som din webbplats ”utseende och känsla”. Det är hur du uttrycker dig genom din webbplats. Läs mer om kommunikativ design

 

Se till att bli hittad kopplat till dina målgruppers sökbeteende

Webbplatsens sökordsarkitektur är viktig av två skäl: för det första hjälper den användarna att hitta din webbplats via sökmotorer, och för det andra hjälper den dig att strukturera ditt innehåll på ett sätt som är lätt för användarna att förstå . Rätt utförd kan sökordsarkitektur vara ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att uppnå dina affärsmål.

Läs mer om hur du bygger en sökordsdrivande webb

 

Funktionalitet som skapar upplevelse och förenklar uppföljning

Se till att din webbplats har den funktionalitet den behöver

Din webbplats funktionalitet bestäms av dess syfte. Om du vill sälja produkter online behöver din webbplats en e-handelslösning. Om du vill tillhandahålla information till dina besökare behöver din webbplats ett innehållshanteringssystem. Det är viktigt att se till att din webbplats har den funktionalitet som behövs för att uppnå sitt syfte. Hör av dig så bollar vi vilka syften som ska driva era förutsättning och vilken underliggande funktionalitet som ska stödja den processen.

Kontakta oss