Lär dig hur du bygger upp din webbplats för framgång med en bra on-page SEO-strategi. Vi serverar 10 matnyttiga tips. Genom att genomföra dessa tips kan du öka trafiken och placera dig högre på sökmotorernas resultatsidor.

 

 

1. Gör ditt förarbete – börja med en sökordsanalys

Innan du börjar bygga din webbplats är det viktigt att du gör din research och förstår vad som kännetecknar en framgångsrik webbplats. Vad gör dina konkurrenter? Vilka nyckelord är de inriktade på? Hur kan du göra din webbplats bättre än deras?

Sökordsstrategi börjar i regel med en sökordsanalys

Genom att göra en s.k. sökordsanalys så du kan ta reda på vilka nyckelord som är viktigast för din webbplats och se till att din webbplats är optimerad för dem. Det finns idag flera verktyg som exempelvis Ahref och Semruch med fler som du kan använda för att identifiera vilka sökord din befintliga webb driver idag men kanske ännu mer intressant är kanske att se vilka sökord era konkurrenter driver sin trafik på för att se om du skulle kunna synas även för samma eller liknande sökord och sökfraser. Är du osäker så ta gärna hjälp av oss eller en annan seo-byrå då detta steg kan löna sig big-time.

 

2. Välj rätt plattform med en genomtänkt struktur för bloggar och artiklar

Det finns många olika plattformar för webbplatser att välja mellan, och alla är inte lika bra. Vissa plattformar är bättre för SEO än andra. Om du menar allvar med att placera dig högre i sökmotorerna vill du välja en plattform som är utformad för att lyckas med SEO.

 Wordpress är ett bra exempel på en plattform för dig at kansket överväga. Den har en genomtänkt struktur för bloggar och artiklar, vilket hjälper Google att bättre förstå innehållet på din webbplats.

Så mycket av basstrukturern hittar du i den och liknade CMS (Content Manegement Systems)

Bloggar och artiklar – Ditt sätt att fånga den breda sökordspotentialen

När du börjar tänka på SEO för en ny webbplats kan det vara bra att först tänka på alla olika sätt som människor kan söka efter de tjänster eller produkter du erbjuder. Denna lista kan hjälpa dig att förstå vilka breda sökord du bör inrikta dig på med ditt webbplatsinnehåll eller skapa intressanta artiklar/bloggar där du kan fånga bredare sökord och sökfraser.

 

Om du till exempel säljer cyklar kan potentiella sökningar vara följande:

– ”köpa en cykel”

– ”cykelbutik”

– ”cykelutrustning”

– ”cykeltillbehör”

– ”cykelpumpar”

 

3. Använd datadrivna beslut som vägledning

Använd data för att vägleda dina beslut. När du ska fatta beslut om din digitala strategi ska du inte enbart förlita dig på magkänsla. Använd i stället data för att vägleda din beslutsprocess. Det finns ett antal verktyg som kan hjälpa dig att samla in och analysera data, till exempel Google Analytics och verktyg som exempelvis Ahrefs som ger dig en bra bild över vilka sökbegrepp du driver trafik på i jämförelse med dina konkurrenter. Genom att använda data som underlag för dina beslut kan du se till att du fördelar dina resurser på ett så effektivt sätt som möjligt.  

 

 

bild som beskriver vikten av att anpassa en sida lika mycket för Googles öga i relation till det mänskliga ögat

 

Bygg sidan för att både attrahera sökmotorns algoritmer (”Google-ögat”) och det mänskliga ögat (UX som står för User Experience)

Läs gärna mer under webbproduktion

 

4. Använd titlar och beskrivningar med relevanta nyckelord

När du skriver titlar och beskrivningar för dina sidor ska du se till att inkludera relevanta nyckelord. Det hjälper Google att förstå vad din sida handlar om och indexera den därefter.

Keyword och supporting keywords

Nyckelord (s.k. keywords) med relaterade sökord måste också finnas med i texten och alltså inte bara i titeln. Rätt sökordstäthet är en annan viktig aspekt – för många sökord gör att din text ser skräpig ut, men om du inte använder tillräckligt många sökord kanske Google inte förstår vad din sida handlar om.

Rätt innehåll framför manipulerat innehåll

Tidigare så var det fler som gömde sökord genom exempelvis att lägga vit text på vit bakgrund eller hade andra sätt att lura sökmotorn. Detta skall du undvika då dagens sökmotorer ser detta och kan dessutom kan straffa din sida om den inte upplevs som relevant eller uppenbart är manipulerad. Grundregeln är därför att skriva texter med relevant innehåll där du väver in intressanta sökbegrepp.

 

 

5. Optimera dina bilder med beskrivande filnamn och ALT-taggar

Bilder är en viktig del av en fungerande upplevelse men även för en sökordsdrivande sajtstruktur. Du vill därför se till att dina bilder är optimerade för SEO. För att göra detta ska du se till att använda beskrivande filnamn och ALT-taggar.

 

Filnamn

När du sparar dina bilder ska du se till att använda ett filnamn som är rikt på nyckelord. Om du till exempel har en bild på en cykel ska du inte bara spara den som ”cykel.jpg”. Spara den istället som ”mountainbike-hardtail-26-tum.jpg” eller ”nya-mountainbikes-for-alla-aldrar.jpg”. Detta hjälper Google att förstå vad bilden handlar om och indexera den därefter.

 

ALT-taggar

Förutom att använda nyckelord i dina filnamn vill du också använda dem i dina ALT-taggar.

Se till att inkludera nyckelord i dina bildfilnamn och fyll i fältet för alternativ text med en kort beskrivning av bilden som innehåller många nyckelord. Detta hjälper Google att förstå vad bilden är och indexera den därefter, men de hjälper även en synskadad att kunna få bilden uppläst och därmed se ”hela” sidan. Exempelvis skulle alttaggen i ovan exempel kunna vara: Bild på en mountainbike hardtail i skogsmiljö av märket Trek

 

 

 

6. Lägg till nytt innehåll regelbundet

En av de bästa sakerna du kan göra för din webbplats SEO är att lägga till nytt innehåll regelbundet. Det visar Google att din webbplats är aktiv och relevant, vilket kan hjälpa dig att komma högre upp i sökresultaten. För att inte tala om att nytt innehåll också hjälper dig att fånga upp nya sökord och sökfraser som du kanske inte har tänkt på tidigare.

Så om du menar allvar med att rankas högre i sökresultaten, se till att lägga till nytt innehåll regelbundet. Detta kan vara i form av en blogg, artiklar , nya produkter eller bara nya sidor på din webbplats. Vad det än är, se bara till att det är högkvalitativt innehåll som hjälper dina besökare med en bra SEO-struktur.

 

Levande blogg innebär att många sökord driver trafik – Longtail

Att ha en blogg gör att du kan fånga direkta sökfraser genom att få med sökorden och sökfraser i både URL och rubrik och content. Vår erfarenhet att en levande blogg hjälper att fånga den stora relevanta söktrafiken där specifika söktermer bidrar med unik relevant trafik. Att fånga en bred sökordsmassa går ibland under begreppet long-tail med symboliken att vissa ord kan driva stor trafik med en lång svans av många sökord kan driva än större tiotal trafik, och oftast även mer relevant trafik.

 

 

7. Aktivera ditt innehåll

När du har skapat nytt innehåll är det viktigt att marknadsföra det för att få ut det mesta av det. Det finns ett antal sätt att göra det på , men några av de mest effektiva är sociala medier, e-postmarknadsföring och betalda annonser.

Sociala medier är ett utmärkt sätt att få ut ditt innehåll till nya människor. Dela ditt innehåll på dina sociala medier och uppmuntra dina följare att också dela det. På så sätt når du en större publik och kan eventuellt rankas högre i sökresultaten.

E-postmarknadsföring är ett annat bra sätt att marknadsföra ditt innehåll. Skicka ett e-postmeddelande till dina prenumeranter med en länk till ditt nya innehåll och be dem dela det med sina vänner. Detta kan hjälpa dig att nå en större publik och öka chanserna att placera dig högre i sökresultaten.

Betalda annonser är också ett utmärkt sätt att marknadsföra ditt innehåll. Genom att använda betalda annonser kan du nå ut till en större publik än vad du skulle kunna göra på ett organiskt sätt och potentiellt placera dig högre i sökresultaten. Betalda annonser kan vara effektiva, men de kan också vara dyra. Om du har en liten budget bör du överväga att använda andra metoder för att marknadsföra ditt innehåll innan du tar till betalda annonser.

 

 

8. Optimera din webbplats för mobila enheter

Allt fler använder sina smartphones för att komma åt internet. Det betyder att det är viktigt att optimera din webbplats för mobila enheter. Mobilanpassade webbplatser laddas snabbare och är lättare att använda på en liten skärm. Detta kan bidra till att förbättra din webbplats rankning i sökresultaten och göra det mer sannolikt att människor stannar kvar.

Google använder nu mobilanpassning som en rankingfaktor, så om din webbplats inte är om du inte är optimerad för mobila enheter kommer du sannolikt att rankas lägre i sökresultaten. Om du vill se om din webbplats är mobilanpassad kan du använda Googles testverktyg för mobilanpassning.

Om din webbplats inte är optimerad för mobila enheter är det dags att göra några ändringar. Använd responsiv design , som automatiskt anpassar din webbplats så att den passar alla skärmstorlekar. Detta är det enklaste sättet att se till att din webbplats ser bra ut på alla enheter.

Du kan också använda separata mobilversioner av din webbplats. Detta innebär att du skapar en separat version av din webbplats specifikt för mobila enheter. Mobilversioner är vanligtvis förenklade och har färre funktioner än sina motsvarigheter för datorer.

 

 

9. Förbättra webbplatsens laddningshastighet

Din webbplats laddningshastighet är en viktig faktor för din placering i sökresultaten. Google har sagt att webbplatsens snabbhet är en rankingfaktor, så om din webbplats är långsam kommer du sannolikt att rankas lägre i sökresultaten.

Det finns ett antal sätt att förbättra din webbplats laddningshastighet. Ett är att optimera dina bilder. Se till att att dina bilder har rätt storlek och format och att de är komprimerade så att de inte tar för mycket plats.

Ett annat sätt att förbättra laddningshastigheten på din webbplats är att använda ett CDN-nätverk (Content Delivery Network). Ett CDN lagrar kopior av din webbplats på servrar runt om i världen. När någon besöker din webbplats serveras kopian från den närmaste servern, vilket kan bidra till att förbättra webbplatsens laddningshastighet.

Du kan också använda caching för att förbättra webbplatsens laddningshastighet. Cachelagring innebär att kopior av webbplatsens filer lagras så att de kan nås snabbare. Detta kan bidra till att minska den tid det tar för din webbplats att laddas, särskilt för besökare som redan har besökt din webbplats.

 

 

10. Titeltaggar & Metabeskrivningar

 Titeltaggar och metabeskrivningar är två av de viktigaste delarna av SEO. Titeltaggar är den text som visas i sökresultaten, medan metabeskrivningar är de korta beskrivningar som visas under titeln.

Både titeltaggar och metabeskrivningar bör optimeras så att de innehåller dina målnyckelord. Detta kan bidra till att förbättra din klickfrekvens (den antal personer som klickar på ditt resultat i sökresultaten) och din placering i sökresultaten.

När du skriver titeltaggar och metabeskrivningar ska du tänka på att de ska vara läsbara och meningsfulla. Fyll dem inte med nyckelord bara för sakens skull. Det kommer inte bara att göra att du minskar chansen att ranka högt, utan det kommer också att irritera potentiella besökare som ser ditt resultat i sökresultaten.

 

 

Till sist… Övervaka dina framsteg

När du har genomfört alla dessa tips är det viktigt att övervaka dina framsteg för att se hur väl din webbplats klarar sig i sökresultaten. Du kan göra detta med hjälp av Google Search Console . Detta är ett gratis verktyg som visar hur ofta din webbplats visas och vilka sökord med mer du blir hittad på.

 

Slutsats

Detta är bara några av de många SEO-tips som du kan använda för att förbättra din webbplats. Om du vill lära dig mer finns det gott om resurser på nätet. Kom bara ihåg att fokusera på att skapa en väloptimerad webbplats som ger användarna en bra upplevelse, så är du på väg mot framgång i sökresultaten. Hoppas att du funnit att ovan guide har lotsat dig i viktiga delar i att bygga en trafikdrivande webb! Vi står självklart redo att hjälpa dig med dina digitala ambitioner när än du ser att tajmingen är rätt. // SEO-teamet på DigAttract

Tecknad illustration av en kvinnlig chef med sitt team som mäter sin digitala framgång