UX = Användarupplevelse

UX står för User Experience med den svenska översättningen användarupplevelse. Det är en designdisciplin som handlar om användarens helhetsupplevelse när han eller hon interagerar med en produkt, ett system eller en tjänst

 

En bra UX-design gör användarna nöjda, vilket i sin tur skapar lojala kunder och kan till och med leda till ökad försäljning. Det är inte alltid lätt att skapa en bra UX-design, men det är värt besväret eftersom det kan göra stor skillnad för hur användarna uppfattar din webbplats.

 

Du kan därför ha världens bästa produkt eller tjänst, men om användarupplevelsen (UX) på din webbplats är dålig kommer du att ha svårt att omvandla besökare till kunder. Här är fem anledningar till varför UX är avgörande för konverteringen av din webbplats.

 

1. Första intrycket räknas

När en besökare kommer till din webbplats har du bara några sekunder på dig att göra ett bra första intryck. Om din webbplats är svår att navigera eller inte ser trovärdig ut är det troligt att besökaren klickar sig bort och hittar ett bättre alternativ. Genom att skapa en väldesignad webbplats med en stark UX kan du göra ett bra första intryck och omvandla fler besökare till kunder.

 

2. Bra UX leder till mer engagerade besökare

Om din webbplats har en bra UX kommer besökarna att stanna längre på din webbplats och vara mer engagerade i ditt innehåll. Ju längre någon stannar på din webbplats, desto större är sannolikheten att de blir kunder. Om din webbplats däremot har en dålig användarvänlighet kommer besökarna att lämna webbplatsen snabbt och det är mindre troligt att de kommer tillbaka. Om du skapar en stark UX kommer besökarna att stanna längre på din webbplats och öka chansen till konvertering.

 

3. Förbättrad SEO-placering

Sökmotorer som Google ändrar ständigt sina algoritmer för att ge användarna bästa möjliga upplevelse. Som ett resultat av detta pressas webbplatser med dålig UX nedåt i sökrankningen medan webbplatser med bra UX belönas med högre rankning. Högre sökplaceringar leder till mer trafik som i sin tur leder till fler konverteringar. Så om du vill förbättra konverteringsgraden på din webbplats är det bra att börja med att förbättra din UX.

 

4. Minskade kostnader

Att skapa en stark UX kan faktiskt spara pengar i det långa loppet genom att minska kostnaderna för kundsupport och minskad produktivitet. Om din webbplats är svår att använda eller navigera på kommer kunderna att behöva mer hjälp från kundsupport, vilket ökar kostnaderna. Dessutom kommer de anställda att vara mindre produktiva om de inte kan hitta det de letar efter på din webbplats. Att skapa en stark UX kommer att bidra till att minska dessa kostnader och förbättra ditt resultat.

 

5. Ökad kundlojalitet

När kunderna har en bra upplevelse på din webbplats är de mer benägna att komma tillbaka. Genom att skapa en stark UX kan du bygga upp kundlojalitet och förvandla engångsbesökare till livslånga kunder.

 

Att skapa en stark UX är avgörande för att din webbplats ska bli framgångsrik. Genom att följa de tipsen i denna artikel så kan du förbättra din webbplats UX och omvandla fler besökare till kunder.

 

—————–

 

Pst… Visste du förresten att nära 90 % av användarna är mindre benägna att återvända till en webbplats efter en dålig upplevelse? (källa: Toptal )

 

Detta innebär att användarupplevelsen (UX) på din webbplats är om inte avgörande så av mycket stor betydelse för dess framgång. Om din webbplats är svår att använda eller navigera kommer besökarna att lämna den och hitta ett bättre alternativ.

 

Skapa därför en stark UX och du kommer att se ett ökat engagemang, förbättrade SEO-placeringar, minskade kostnader och ökad kundlojalitet. Allt detta leder till fler konverteringar.

 

Vi på DigAttract älskar att kombinera sökordsdrivande arkitektur med kommunikativ design.

Därför så jobbar vi nära våra kunder för att skapa en stark UX för deras webbplatser. Klicka på länken för att lära dig mer om vår process och hur vi kan hjälpa dig att förbättra din webbplats UX.

 

Tack för att du läste!

 

//DigAttract-teamet