Vad har Eurovision och SEO gemensamt? Jo, båda är mästare på att dra till sig uppmärksamhet! Låt oss ta en titt på hur Eurovision-artister kan gå från okända till dagens mest sökta sökord, och vad vi kan lära oss av det från ett SEO-perspektiv.

Det finns inget som slår Eurovision när det gäller att skapa hype och dra till sig publik från hela Europa – och världen. Varje år ställer artister från länderna i Europa upp för att skapa ett nummer i världsklass för sitt land, allt för att vinna tittarnas kärlek. Men vad händer när Eurovision-säsongen är över och den vinnande artisten åker hem med pokalen? Och vad kan vi lära oss från det?

För det första, låt oss ta en titt på hur artister kan gå från okända till hela Europas sökord på bara några minuter. Det här är där Eurovision visar sin styrka som en marknadsföringsmaskin. Genom att uppträda på en av världens största tv-sändningar, sätter artister sig själva i rampljuset och gör sig tillgängliga för miljontals tittare. Men det är inte bara deras röst eller uppträdande som fångar tittarnas uppmärksamhet – det är också deras unika scenkläder, personligheter, och uppträdandet i sig. Allt detta gör att tittarna minns artisterna och börjar söka efter dem på nätet. En jämförelse är reklam på tv som blir viral eller produkter eller erbjudande som blir en snackis, det skapar igenkänning och sökbarhet.

Ingen minns en tråkmåns – det gäller att sticka ut… men på rätt sätt

Så vad kan vi lära oss från detta? Att synas och sticka ut är viktigt, även inom SEO. Genom att använda speciella sökord och meta-beskrivningar kan du göra din webbplats mer lättillgänglig och intressant för sökmotorer och besökare. Var inte rädd för att experimentera med olika ord och fraser för att hitta de som fungerar bäst för din webbplats.

Men det är inte bara om att synas som Eurovision handlar om. Det handlar också om att vinna hjärtan. De artister som vinner Eurovision är inte bara duktiga på att sjunga eller skapa spektakulära scenframträdanden – de har också något speciellt som fångar tittarnas känslor och gör dem villiga att rösta för dem. Det kan vara deras personlighet, deras bakgrundshistoria eller helt enkelt deras utstrålning. Och när de väl har vunnit, så sprids rykten och historier om dem över hela världen. Så reflektera gärna vad för budskap, produkt, story som vinner era kunders uppmärksamhet och kärlek.

Så vad kan vi lära oss från detta? Att skapa en relation med dina besökare är viktigt. Genom att skriva engagerande innehåll och visa en personlig sida av din webbplats kan du få dina besökare att känna en koppling till dig och vilja dela din webbplats med andra. Och när de väl har gjort det, så sprids rykten och historier om dig över hela nätet.

Så där har du det – Eurovision, webb, sociala medier och SEO har mer gemensamt än vad man kanske tror – ta bara denna artikel… hade du hittat den av en slump eller var det kanske genom nyckelord och innehåll?

Smaken är som baken – delad

Men det finns en sak som Eurovision och SEO inte delar – tack och lov! Eurovision är välkänt för sina glittriga dräkter, spännande dansrutiner och dramatiska ballader. Men om du skulle använda samma strategi på din SEO-webbplats skulle du nog inte dra till dig samma uppmärksamhet – eller åtminstone inte rätt typ av uppmärksamhet!

Så vad är då den bästa strategin för att göra din webbplats mer synlig och attraktiv för sökmotorer och besökare? Först och främst, se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer, med rätt sökord och meta-beskrivningar på rätt platser. Men det räcker inte bara med att optimera din webbplats – du måste också se till att ditt innehåll är engagerande och relevant för dina besökare.

Och det är där Eurovision kan hjälpa till. Titta på hur Eurovision-artister lyckas engagera sin publik – genom att ha en stark röst, en personlig historia eller en unik stil. Genom att ha något speciellt som fångar tittarnas uppmärksamhet och får dem att vilja veta mer.

Så vad kan du göra för att få samma effekt på din webbplats? Här är några tips:

* Skapa engagerande innehåll som inte bara är relevant för dina besökare, utan också unikt och personligt för dig och din webbplats.

* Använd bilder och videor för att göra ditt innehåll mer visuellt och lättförståeligt för besökare.

* Var aktiv på sociala medier och engagera dig i samtal med dina följare och potentiella kunder.

* Skapa en personlig röst för din webbplats, så att besökarna känner att de lär känna dig och din webbplats på en djupare nivå.

Så där har du det igen – Eurovision och SEO kan verka som två helt olika världar, men faktum är att de har mycket gemensamt. Genom att ta inspiration från Eurovision-artister och deras förmåga att engagera och fånga publikens uppmärksamhet, kan du göra din webbplats mer synlig och attraktiv för sökmotorer och besökare på den global stora digitala scenen!  

 

Eurovision-a-show-to-love-and-learn-from

Saker att hänsyn till när man investerar i digital marknadsföring

Från okänd till superefterfrågad – det är en resa som många Eurovision-artister har fått uppleva och som många marknadsförare strävar efter. Men vilka artister var egentligen okända innan de ställde upp i tävlingen och varför vann de publikens gunst? Här är några exempel på artister som gick från att vara rätt osynliga till att bli de mest eftersökta personerna på nätet.

Låt oss börja med Måneskin, vinnarna av Eurovision 2021. Innan de ställde upp i tävlingen var de relativt okända utanför Italien. Men efter deras fantastiska uppträdande i Rotterdam, blev de plötsligt de mest eftersökta artisterna på TikTok och andra sociala medieplattformar. Deras låt ”Zitti e buoni” har blivit en global hit och deras popularitet bara fortsätter att växa.

En annan Eurovision-artist som gick från obskyr till kändis är Conchita Wurst. Innan hon vann Eurovision 2014 var hon en relativt okänd artist från Österrike. Men efter hennes seger, där hon bar en spektakulär skäggprydd klänning, blev hon en ikon för LGBTQ+-samhället och en global stjärna. Hennes seger ledde till en explosion av sökningar på nätet och hon har fortsatt att vara en viktig röst i kampen för jämlikhet och tolerans.

Och vad kan vi lära oss från Måneskins och Conchitas succéer? Att Eurovision kan vara en fantastisk plattform för att nå ut till en internationell publik och göra sig känd. Men det handlar inte bara om att delta i tävlingen – det handlar också om att ha en stark närvaro på sociala medier och andra digitala plattformar. Genom att använda rätt strategier och verktyg kan du göra din musik och ditt varumärke känt över hela världen.

Men det handlar inte bara om att vara känd på nätet – det handlar också om att ha en stark personlighet och ett unikt sound, liknade som att ett företag måste ha sin unikitet och lockande erbjudande. Måneskin och Conchita Wurst är bara två exempel på artister som har lyckats fånga publikens kärlek med sin musik och sin personlighet. Och genom att vara autentiska och visa upp sin sanna jag, har de skapat en stark koppling till sina fans och följare.

Så där har du det ytterligare en gång – från okänd till mest eftersökta, det är en resa som många Eurovision-artister har fått uppleva. Men det handlar inte bara om att delta i tävlingen – det handlar också om att ha en stark närvaro på sociala medier, en unik personlighet och en fantastisk röst. Så om du vill gå från okänd eller som i Måneskins fall, hemlis till kändis, så finns det ingen bättre plattform att göra det på än Eurovision! Och vilken plattform är bättre för en marknadsförare om inte den digitala. Frågan är bara med vilket bidrag och på vilket sätt och plats.

 

Eurovision-a-show-to-love-and-learn-from

Oj, jag glömde nästan Abba och Loreen

Två av de mest ikoniska Eurovision-artisterna genom tiderna! Abba vann tävlingen redan 1974 med sin legendariska låt ”Waterloo”, och de har sedan dess blivit en av världens mest älskade popgrupper. Och Loreen vann Eurovision 2012 med sin låt ”Euphoria”, som snabbt blev en av de mest spelade låtarna på nätet. Nu stundar snart en ny performance med hennes nya dunderhit Tattoo. Undrar just hur många sökningar hon får både före och efter?

  • Hmmm, spelar faktiskt kanske ingen roll för det är just de personer som har ett ord av intresse som man vill fånga. Precis som ditt företags önskade målgrupp. Deras sökbeteende kan vara värd sin vikt i guld om du lyckas fånga deras uppmärksamhet, fortsatta nyfikenhet och därefter ett affärsdrivande intresse.

Men tänk om sociala medier hade funnits på Abbas tid, eller om Google hade funnits då? Tänk på all den uppmärksamhet och allt det sökintresse som Abba skulle ha fått om de hade vunnit Eurovision idag! Deras låtar skulle ha spelats på TikTok och Instagram, och deras kläder och frisyrer skulle ha blivit viral trend på Youtube och Twitter.

Och Loreen – tänk på all den uppmärksamhet hon fick tidigare jämfört med den hon kommer att kunna få idag där en delning idag är ett klick bort, och där många gör tolkningar eller meems. Det fanns inte 2012 (men finns nu, så det ska bli spännande att jämföra Loreen 2012 mot 2023 inte bara mätt i scenisk framgång utan kanske mer intressant, i viral möjlig succé.

Så vad kan vi lära oss från Abba och Loreen? Att även om sociala medier och sökmotorer inte fanns helt eller inte lika omfattande på deras tid, så har deras musik och deras personligheter ändå lyckats stå sig genom åren. De har inspirerat generationer av artister och fortsätter att vara en viktig del av musikhistorien.

Men samtidigt är det viktigt att tänka på hur Eurovision och andra musikrelaterade evenemang kan hjälpa artister att få synlighet och uppmärksamhet i dagens digitala värld. Genom att använda sociala medier och andra digitala verktyg kan artister nå ut till en större publik och skapa en starkare relation med sina fans och följare.

Så där har du det igen nu för sista gången i denna artikel – Abba och Loreen, två ikoniska Eurovision-artisterna som har lyckats stå sig genom tiderna. Och även om sociala medier och Google inte fanns alls eller fullt ut för artister i Eurovisions långa historia, så kan vi ändå dra lärdomar från deras musik och deras framgångar.

Så låt oss höja våra glas och hylla Eurovision och dess fantastiska artister – då och nu!

Sweden – ten points – la Suedé dix Point

SEO – twelve points – la SEO dooze point

 

// Johnny – eurovisionfan och digital strateg

Läs mer:

Så bygger du in en bra SEO-struktur på din webb

SEO eller SEM – Vad bör jag välja?