Vad tänker du på när du tänker på SEO? Jag tänker personligen på min värsta butikupplevelse. Den inträffade i somras när jag gick in på mitt lokala Ica efter jag kom tillbaka från min semester och märkte att inget var där det brukade vara. Allt hade flyttats om. Köttet var där grönsakerna brukade vara, godiset där tvättmedlet brukade vara. Allt jag fick var en zucchini och en tre sekunders ångestattack.
Detta upplever Googles sökalgoritm med miljontals hemsidor varje dag. Så vad är då poängen med mitt stycke ovan? Hur är det kopplat till SEO? Jo, att göra SEO är så gott som exakt att göra vad Ica gjorde. Vi fördelar om hemsidan så att den blir lättare att förstå. Detta kan chocka Googles sökalgoritm först; den börjar undra varför ingenting är där det brukar vara? Efter ett tag märker dock Googles sökalgoritm att allting är bättre uppordnat, den hittar lättare till allt och alla kunder verkar gilla det betydligt mer också.
Så vad är SEO och vad betyder SEO? SEO står för Sökmotoroptimering, eller Search Engine Optimization på engelska, och handlar om att få hemsidor att ranka högt i Googles sökresultat för speciifika sökord. Sökord är då de ord eller fraser som du söker på i Google. Bor du i Stockholm och behöver klippa dig söker du kanske på “frisör stockholm” eller “bästa frisören stockholm”. Dessa är sökord och utgör grunden för all sökmotoroptimering.
Hur fungerar SEO?
Först ut är titeltaggar och metabeskrivningar. Titeltagg och metabeskrivning är det som syns i Googles sökresultat, där titeltaggen är rubriken och metabeskrivningen är textsnutten. Dessa utgör en stor rankningsfaktor i sökalgoritmens ögon och är därför mycket viktiga i det att man sätter relevansen där direkt. En titeltagg ska aldrig skrivas i syfte att vara säljande eller konverterande. Den ska skrivas med synsättet att den ska vara så relevant som möjligt. Har du sökt på sökordet “frisör stockholm” och du hittar en träff där titeltaggen är ord för ord “frisör stockholm” är det konverterande nog eftersom den visar upp sig som att vara exakt det du söker efter.
Metabeskrivningen är däremot där den konverterande delen av texten ska komma. Det är fortfarande viktigt att metabeskrivningen är relevant men om kunden inte känner sig tillräckligt säker när den läst titeltaggen måste metabeskrivningen vara det lilla extra som drar in kunden till er hemsida.
SEO fungerar genom att du antingen jobbar med sökmotoroptimering på hemsidan i form av att optimera texter och bilder samt bygga interna länkar på hemsidan, så kallat On-page SEO, eller genom att bygga länkar in till hemsidan, så kallat Off-page SEO. Både On-page och Off-page bygger på en viktig insikt som digitala marknadsförare fått om Googles sökalgoritm: den väljer ut hemsidor efter relevans. Relevans är förmodligen det största buzzwordet inom SEO och är det som du alltid ska tänka på när du gör SEO. Hemsidor som ska ranka för specifika sökord måste alltid vara relevanta och specifika för de sökord som de vill ranka för. En bilverkstad i Göteborg skulle aldrig ranka för tidigare nämnda “frisör stockholm” till exempel.
Behöver du hjälp med Sökmotoroptimering? På DigAttract gör vi modern och framförallt säker sökmotoroptimering som verkar både kortsiktigt och långsiktigt.
Vill du göra SEO själv på din hemsida? I vår nästa blogg kommer vi gå igenom hur du ska tänka för att skriva bra titeltaggar och metabeskrivningar för att säkerställa din hemsidas relevans.