On-page SEO handlar om att komma direkt till saken på hemsidan, att visa med bland annat text och bilder att kunden och Googles sökalgoritm har hittat rätt, att hemsidan är den mest relevanta sidan för sökordet de sökt på. Relevansen börjar redan i Googles sökresultat med titeltagg och metabeskrivning och fortsätter med huvudrubrik och brödtext. På DigAttract har vi identifierat tre saker inom On-page SEO som vi anser är de viktigaste och samtidigt de mest säkra optimeringsåtgärder man kan göra på sin hemsida.

Vad är titeltaggar och metabeskrivning?

Först ut är titeltaggar och metabeskrivningar. Titeltagg och metabeskrivning är det som syns i Googles sökresultat, där titeltaggen är rubriken och metabeskrivningen är textsnutten. Dessa utgör en stor rankningsfaktor i sökalgoritmens ögon och är därför mycket viktiga i det att man sätter relevansen där direkt. En titeltagg ska aldrig skrivas i syfte att vara säljande eller konverterande. Den ska skrivas med synsättet att den ska vara så relevant som möjligt. Har du sökt på sökordet “frisör stockholm” och du hittar en träff där titeltaggen är ord för ord “frisör stockholm” är det konverterande nog eftersom den visar upp sig som att vara exakt det du söker efter.

Metabeskrivningen är däremot där den konverterande delen av texten ska komma. Det är fortfarande viktigt att metabeskrivningen är relevant men om kunden inte känner sig tillräckligt säker när den läst titeltaggen måste metabeskrivningen vara det lilla extra som drar in kunden till er hemsida.

 

Hur man optimerar huvudrubrik, brödtext och Schema Markup

Den andra saken är att optimera huvudrubrik och brödtext. Att optimera huvudrubrik och brödtext följer i samma spår som titeltagg och metabeskrivning, men här är det även viktigt att det inte överoptimeras, det vill säga att man överanvänder sökordet på sidan för att försöka artificiellt driva upp sin relevans. Ha istället sökordet, eller en variation av det, som huvudrubrik och skriv ihop en bra brödtext som utöver att vara relevant även är intresseväckande och bra skriven.

Den tredje och sista saken är implementering av Schema Markup. Schema Markup är simplifierad kod som är speciellt framtagen för Googles sökalgoritm så att den lättare ska kunna förstå sidor och bedöma sidornas relevans. Ett exempel på Schema Markup är About Markup som läggs in på “Om oss”-sidan, den sida som berättar om företaget eller personen bakom hemsidan. Dessa sidor heter ibland andra saker än “Om oss”, som till exempel “Om salongen” och därför kan man lägga in denna kod för att förtydliga för algoritmen att detta är just “Om oss”-sidan. Denna kod stärker även Googles syn på företaget och ökar chanserna för att företaget uppfattas som ett seriöst företag.