Sociala medieplattformar som Facebook och Instagram är kraftfulla verktyg för företag att nå till sin målgrupp och öka sin varumärkessynlighet. Ett av de mest effektiva sätten att engagera följare på dessa plattformar är genom video. År 2024 finns det nya trender och tips för att lyckas med videomarknadsföring på Facebook och Instagram här guidar vi dig igenom djungeln. 

Varför videomarknadsföring är viktig för din företags framgång

I dagens digitala värld är videomarknadsföring viktigare än någonsin för att sticka ut i mängden och nå ut till din publik på ett engagerande sätt. Med tanke på att videor genererar mer engagemang och uppmärksamhet än traditionella text- eller bildannonser, kan en välplanerad videomarknadsföringsstrategi hjälpa dig att bygga varumärkesmedvetenhet och öka försäljningen.

En annan fördel med videoannonsering är att den kan anpassas till olika plattformar och målgrupper. Till exempel kan du använda kortare videor för att nå ut till en yngre publik på TikTok eller längre, mer detaljerade videor för att visa upp dina produkter eller tjänster på LinkedIn. Så oavsett vilken målgrupp du vill nå eller vilken plattform du vill använda, kan videomarknadsföring hjälpa dig att nå dina mål.

Så skapar du effektiva Facebook- och Instagram-videor

För att skapa effektiva Facebook- och Instagram-videor behöver du ha en välplanerad strategi och en genomtänkt plan för din videomarknadsföring. Det är viktigt att du känner din målgrupp och skapar innehåll som är relevant och engagerande för dem.

En viktig aspekt att tänka på när du skapar videor är att använda kreativa sätt att visa upp ditt varumärke eller produkt. Använd exempelvis en storytelling-strategi för att skapa en emotionell koppling med tittaren eller använd interaktiva funktioner som AR eller VR för att skapa en unik och minnesvärd upplevelse.

Det är också viktigt att skapa videor som är anpassade för mobilanvändare, eftersom majoriteten av videovisningar på sociala medier sker via mobila enheter. Detta innebär att du bör använda stora texter och undvika alltför komplexa visuella element som kan göra det svårt för tittaren att följa med.

 

 

 

Filma videor på instagram och facebook

Hur man optimerar videoannonsering på Facebook och Instagram

Att optimera videoannonsering på Facebook och Instagram är viktigt för att annonserna ska nå ut till rätt publik och uppnå dina marknadsföringsmål. Detta innefattar att välja rätt målgrupp, använda korrekt formatering, inkludera ett tydligt call-to-action och använda rätt mängd text och ljud. För att optimera videoannonsering på Facebook och Instagram är det också viktigt att använda sig av rätt annonstyp.

Facebook och Instagram erbjuder en mängd olika annonstyper som passar olika syften, som exempelvis varumärkesmedvetenhet, trafik till hemsida och konverteringar. Att välja rätt annonstyp för din marknadsföringsstrategi är avgörande för att maximera effektiviteten och avkastningen på investeringen.

Utöver detta kan du också använda dig av retargeting för att nå ut till personer som tidigare interagerat med ditt varumärke eller produkt. Genom att använda riktad annonsering på personer som redan har visat intresse för ditt varumärke eller produkt kan du öka konverteringsgraden och öka försäljningen.

 

Eurovision-a-show-to-love-and-learn-from

Hur man mäter framgången av din videoannonsering

Att mäta framgången av din videoannonsering är avgörande för att förbättra din marknadsföringsstrategi och öka din avkastning på investeringen (ROI). Genom att använda Facebook och Instagrams analysverktyg kan du få värdefulla insikter om hur dina annonser presterar, inklusive visningsfrekvens, engagemang och konverteringsgrad.

Med nya avancerade analysverktyg kan du också spåra och mäta effekten av dina videor på hela kundresan. Detta innefattar att spåra vilka åtgärder som tagits efter att någon har sett din video, som exempelvis besök på hemsida eller genomfört ett köp. Genom att mäta effekten av dina videor på hela kundresan kan du få en djupare förståelse för hur dina annonser påverkar dina kunder och justera din marknadsföringsstrategi för att förbättra avkastningen på investeringen.

Genom att använda de rätta verktygen och teknikerna kan du ta din videomarknadsföring på Facebook och Instagram till nästa nivå. Genom att skapa engagerande videor som riktar sig till rätt målgrupp, optimerar dina annonser för bästa resultat och mäter effekten av dina annonser, kan du öka försäljningen och förbättra din marknadsföringsstrategi för 2023 och framåt.

 

Använda rätt storlek för video på Facebook och Instagram guide

 

Att använda rätt storlek på dina videor är viktigt för att säkerställa att dina annonser ser bra ut och ger ett professionellt intryck. Här är några tips på vilka storlekar du bör använda för olika videor på Facebook och Instagram:

Facebook Videoformat:

  • Landscape (16:9): 1280 x 720 eller 1920 x 1080
  • Square (1:1): 1080 x 1080
  • Portrait (4:5): 1080 x 1350

Instagram Videoformat:

  • Landscape (16:9): 1080 x 608 eller 1920 x 1080
  • Square (1:1): 1080 x 1080
  • Portrait (4:5): 1080 x 1350

För bästa resultat bör du alltid använda högupplösta videor som är optimerade för mobila enheter. Det är också viktigt att tänka på vilket innehåll du använder i dina videor. Att ha engagerande och relevant innehåll kommer att göra dina videor mer effektiva och hjälpa till att engagera din publik.

En annan viktig faktor att tänka på är längden på dina videor. För Facebook-reklam bör du hålla dina videor korta och koncisa, med en längd på högst 15 sekunder. På Instagram kan du ha längre videor, men det är fortfarande viktigt att hålla dem intressanta och engagerande. En bra tumregel är att hålla dina videor under en minut för att maximera engagemanget.

När det gäller vilken typ av video du bör använda för din marknadsföring finns det flera alternativ att överväga. För produktannonser kan du använda produktvideor som visar upp din produkt på ett visuellt och engagerande sätt. För att bygga varumärkesmedvetenhet kan du använda korta, informativa videor som ger tittarna en snabb överblick av ditt företag och vad det står för.

För att ytterligare öka engagemanget i dina videor kan du också lägga till interaktiva funktioner som knappar för att köpa produkter eller boka en tid. Du kan också använda funktioner som AR (augmented reality) och VR (virtual reality) för att skapa mer interaktiva och engagerande videor.

När du har skapat dina videor är det viktigt att testa och optimera dem för att se till att de presterar på bästa sätt. Du kan använda Facebook och Instagrams analysverktyg för att få värdefulla insikter om hur dina videor presterar, inklusive visningsfrekvens och engagemang. Genom att analysera dessa resultat kan du göra justeringar och förbättra dina videor för att få ännu bättre resultat.

Sammanfattningsvis är det viktigt att använda rätt storlek på dina videor för att säkerställa att de ser bra ut och ger ett professionellt intryck. Tänk på att använda högkvalitativt innehåll och korta videor för att maximera engagemanget.

Läs mer:

15 sociala medier tips för att lyckas med digital marknadsföring

Ska man köpa Facebook- och Instagram-likes?