SEM – annonsering via sökord

Öka er trafik via riktade annonser i Google, Bing eller på andra sökmotorer

sökmotormarknadsföring är oftast ett effektivt sätt att hitta nya kunder

digAttract, en digital marknadsföringsbyrå i Stockholm hjälper företag att nå ut med sitt budskap via SEO, SEM och SOME

effektivisera och skynda på ditt resultat med SEM

SEO och SEM används till exempel av företag som vill att kunder ska kunna hitta dem genom att söka via Google, eller någon annan sökmotor på internet. Genom att betala till exempelvis Google för annonser är det i de flesta fall lättare att hamna högst upp i sökrankingen.

SEM står för Search Engine Marketing eller Sökmotormarknadsföring på svenska.

SEM – En kort summering

lönsam SEM innebär att köpa rätt sökord, för relevant sökbeteende, för rätt målgrupp

& få Google att VISA din annons framför andras

Google Ads, tidigare känt som Google AdWords, är Googles plattform för digital annonsering och marknadsföring.

Google Ads
Google Ads är världens största digitala annonseringsverktyg. Annonserna är det som finns högst upp eller längst ner på Google. Det som skiljer Google annonserna från det organiska sökresultatet är att du kan betala för att synas högst upp och du betalar endast när någon faktiskt klickar på din annons. Det betyder att du som användare har full kontroll över din Google Ads-kostnad.

 

Planera och följ upp
Det är ganska enkelt att komma igång, men det behövs några beslut innan du startar:

· Beroende på vilka mål du vill nå med din kampanj så bör du välja sökfraser därefter. Google Ads fungerar nämligen så enkelt att en sökfras genererar en skapad annons.

· Använd sökbegrepp så nära CTA (call to action) som möjligt. (Tänk på att ett ord som ”bästa stekpannan” är längre från köpet än ”köpa stekpanna i Stockholm”.)

· Ord som har stor konkurrens kostar mer. Tänk därför på om det finns unika och smarta kombinationer.

· Ställ in konverteringsspårning direkt. Att missa detta gör att du blir tvungen att gissa vad som ger bäst resultat. Med rätt spårning effektiviserar du Google Ads kontot.

· Anpassa din budget efter resultatet. När du vet vad som funkar ökar du lätt budgeten så att du får den mängd av köp eller förfrågningar som du klarar att hantera.

· Kom ihåg att lägga in negativa sökord. Detta kan öka träffsäkerheten mycket.

· Tänk på att det går att ställa in annonserna på område och datum och tid.

· Addera de annonstillägg som ökar konverteringen typ telefonnummer, email, adress m.m.

Utvärdera och förbättra
Planera in tider i din kalender för utvärdering så att du vet vad som ger resultat. Kombinera ditt SEO-arbete på bästa sätt. Den organiska trafiken kostar inget och kan du uppnå rätt trafik med den så kan du minska dina Google Ads.

  Detta är annonser som kan ge många exponeringar på olika plattformar till en låg kostnad vilket passar utmärkt i branding-syfte.

  Du kan också göra en smart-display kampanj förutom de vanliga, med eller utan responsiva annonser.

   

  För att kunna få ut så mycket som möjligt av en smart display-kampanj behöver du tillräckligt med data i kontot. Så vi föreslår att du börjar med en vanlig standard display-kampanj.

   

  Målet för en displaykampanj är retargeting för att nå de kunder som redan besökt din sajt. Detta förutsätter att du har tillräckligt med data i kontot. Så det blir vår start att säkerställa.

   

  Ett tips är att spara ned Googles riktlinjer om bildstorlek innan du sätter dig med dina bilder så behöver du inte göra om dem.

  Som i alla andra annonseringsformer så är det kreativiteten som avgör. Du behöver spegla ditt varumärke och tänka väl på hur du utrycker dig i texterna och vad de ska reagera på då detta kan vara en annons som blir första intrycket för potentiella nya kunder.

   Fördelen med annonsering i just sociala medier är att det är relativt lätt att nå specifika kundgrupper.

   Börja med din strategi

   Som alltid bör du tänka igenom en strategisk plan för din annonsering i sociala medier och anpassa den efter aktuell plattform. Att annonsera på Facebook är inte samma sak som att annonsera på Instagram eller LinkedIn.

   Saker att tänka på när du lägger upp din annonseringsstrategi i valda sociala medier:

   1. Definiera din målgrupp. Dina annonser är bara så effektiva som så väl du definierar vilka de ska visas för. Ålder, plats, yrkesroll och intressen är alla egenskaper du behöver ha koll på.
   2. Välj rätt plattform för att ta reda på vilka nätverk din målgrupp använder.
   3. Bestäm ditt slutmål. Ska du visa upp produkter eller ett specifikt erbjudande? Marknadsföra ett event? Vill du uppmuntra till nedladdningar av en app? Kanske ren varumärkesbyggande spridning av ditt innehåll? Vilken typ av annonser du ska göra kommer bero på vad du vill uppnå.
   4.  Vad får annonseringen kosta per dag? Har du inte kört annonsering i sociala medier innan så är det klokt att börja litet och utöka allt eftersom.
   5. Hur ska din annonsering se ut? Se tillbaka på svaren på tidigare punkter och utgå därifrån i arbetet med att utforma dina annonser.
   6. När ska du annonsera? Se till att du annonserar vid rätt tillfällen – baserat både på din egen statistik och exempelvis högtider och events.
   Resultat och effekt

   Hur vet jag om det ger resultat?
   Innan du sätter igång med annonsering i sociala medier så får du inte glömma att förbereda med ordentlig mätning av trafiken. Annars ser du att folk klickar på dina annonser, men du vet inte vad det faktiskt leder till. Är statistik inte riktigt din grej, så håller vi ett öga på det åt dig och analyserar dina resultat så dina kampanjer blir så bra som de kan bli.

   Användning av sociala medier ökar
   Användning av sociala medier har ökat med 7% under 2020 från en redan hög nivå. Troligtvis beror detta på att vi varit mer hemma pga pandemin. Det är också anmärkningsvärt att pensionärerna i större utsträckning nu också börjat använda sociala medier.

    senaste inläggen

    Varför behöver ditt företag sökmotormarknadsföring?

    För det första kan sökannonsering ge ditt företag direkt synlighet på sökmotorerna. Genom att skapa annonser som visas högst upp i sökresultaten när någon söker efter dina produkter eller tjänster, kan du direkt marknadsföra till personer som aktivt söker efter det du erbjuder. Detta ger en hög grad av relevans och potential för konverteringar.

    För det andra kan SEO hjälpa din webbplats att ranka högre i organiska sökresultat. Genom att optimera din webbplats för relevanta sökord och fraser, kan du förbättra synligheten och auktoriteten hos din webbplats. Detta kan leda till ökad trafik och högre konverteringsfrekvenser för ditt företag.

    Men vad påverkar rankingen i sökresultaten? Det finns många faktorer som påverkar en webbplats ranking, inklusive innehållsrelevans och kvalitet, webbplatsstruktur och länkprofil, användarupplevelse, hastighet och mobila prestanda, och teknisk SEO. Det är viktigt att arbeta med en digital byrå som kan hjälpa dig att optimera alla dessa faktorer för att förbättra din synlighet på sökmotorerna.

    SEM varför det behövs
    SEM erbjuda

    Så vilka fördelar kan sökmotormarknadsföring erbjuda ditt företag? Här är några av de viktigaste fördelarna:

    1. Ökad synlighet på sökmotorerna: Genom att använda SEM kan du öka synligheten för ditt företag på sökmotorerna, vilket kan leda till ökad trafik och högre konverteringsfrekvenser.

    2. Bättre målinriktning: Med sökannonsering kan du direkt marknadsföra till personer som aktivt söker efter det du erbjuder, vilket ger en hög grad av relevans och potential för konverteringar.

    3. Förbättrad användarupplevelse: Genom att optimera din webbplats för sökmotorerna kan du också förbättra användarupplevelsen för dina besökare, vilket kan leda till ökad tillfredsställelse och lojalitet.

    4. Hög ROI: Eftersom sökannonsering och SEO är inriktade på relevanta sökningar och personer som redan är intresserade av vad du erbjuder, kan dessa former av marknadsföring ge hög ROI för ditt företag.

     

    En landningssidas betydelse för sökmotormarknadsföring

    En landningssida är den sida som en användare hamnar på efter att ha klickat på en annons eller sökresultat. En väl utformad landningssida kan öka chansen för att en användare utför önskad åtgärd, såsom att köpa en produkt eller fylla i en formulär.

    För att optimera en landningssida är det viktigt att ha en tydlig och relevant rubrik som matchar sökfrågan eller annonsen. Dessutom bör sidan ha en tydlig beskrivning av produkten eller tjänsten som erbjuds och vad som skiljer den från konkurrenterna. Det är också viktigt att ha tydliga call-to-action-knappar som uppmuntrar användare att ta nästa steg.

    En annan viktig faktor är att ha en snabb sidhastighet och en responsiv design. Om en landningssida tar för lång tid att ladda eller inte fungerar korrekt på mobila enheter kan det leda till att användare lämnar sidan och inte utför önskad åtgärd.

    Att ha en väl utformad och optimerad landningssida kan öka konverteringsfrekvenserna och leda till en högre ROI för sökmotormarknadsföringskampanjer. Det är därför viktigt att arbeta med en digital byrå som kan hjälpa till att skapa och optimera landningssidor för att maximera resultaten av din SEM-strategi.

    Landningssida

    ” Unless your advertising is built on a great idea, it will pass like a ship in the night ”

    – David Ogilvy

    Vanliga frågor om sökmotormarknadsföring

    Vad är sökmotormarknadsföring (SEM)?

    Sökmotormarknadsföring (SEM) är en form av digital marknadsföring som involverar annonsering på sökmotorer som Google och Bing. SEM inkluderar både sökannonsering, där annonsörer betalar för att visa sina annonser högt upp i sökresultaten, och sökmotoroptimering (SEO), där man optimerar sin webbplats för att ranka högre organiskt i sökresultaten. Genom att använda SEM kan företag driva trafik till sin webbplats och öka sin synlighet på sökmotorerna.

     Vilka är de vanligaste felen att undvika inom sökmotormarknadsföring?

     De vanligaste felen att undvika inom sökmotormarknadsföring inkluderar att inte ha en tydlig strategi eller mål, att använda irrelevant eller dåligt kvalitativt innehåll, att inte ha en välstrukturerad webbplats som är optimerad för sökmotorer, att inte förstå sökordsanalys och välja relevanta sökord, att inte övervaka och justera kampanjer regelbundet, och att inte mäta resultaten och optimera för högre ROI.

     Vilken roll spelar sökmotormarknadsföring för företag?

     Sökmotormarknadsföring är en viktig del av digital marknadsföring för företag eftersom det möjliggör en direkt synlighet på sökmotorerna för relevanta sökningar. Genom att använda sökannonsering kan företag marknadsföra sina produkter och tjänster direkt till personer som aktivt söker efter dem, vilket ger en hög grad av relevans och potential för konverteringar. Genom att använda SEO kan företag förbättra synligheten och rankningen av sin webbplats i organiska sökresultat, vilket kan leda till ökad trafik och högre konverteringsfrekvenser.

     Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

     SEO och SEM är båda metoder för att förbättra en webbplats synlighet på sökmotorer, men de skiljer sig åt i deras tillvägagångssätt och mål. SEO fokuserar på att förbättra en webbplats organiska ranking i sökresultaten genom att optimera innehållet, strukturen och länkprofilen. SEM omfattar både SEO och sökannonsering, vilket innebär att det inkluderar betald marknadsföring på sökmotorerna för att få omedelbar synlighet och trafik till en webbplats. SEM kan också inkludera andra former av digital marknadsföring, såsom displayannonsering och remarketing.

     Vilka är fördelarna med att använda sökmotormarknadsföring?

     Fördelarna med att använda sökmotormarknadsföring inkluderar ökad synlighet och trafik till en webbplats, riktad marknadsföring till personer som aktivt söker efter produkter eller tjänster, högre konverteringsfrekvenser, möjligheten att mäta och optimera kampanjer och ROI, och flexibilitet och anpassningsbarhet till olika målgrupper och marknader. Sökmotormarknadsföring är också kostnadseffektivt eftersom man bara betalar för klick eller visningar av annonsen.

     Vilka är de vanligaste formerna av sökannonsering?

     De vanligaste formerna av sökannonsering är textannonser och shoppingannonser. Textannonser visas ovan eller bredvid organiska sökresultat och består av en rubrik, beskrivning och en webbadress. Shoppingannonser är en typ av produktannonsering som visas högst upp i sökresultaten för relevanta sökningar och innehåller en bild, pris och andra produktattribut. Både textannonser och shoppingannonser hanteras genom plattformar som Google Ads och Bing Ads.

     Vad är viktigt att tänka på när man gör sökmotormarknadsföring?

     När man gör sökmotormarknadsföring är det viktigt att ha en tydlig målgrupp, definierade mål och en strategi för att nå dessa mål. Det är också viktigt att ha en välstrukturerad webbplats som är optimerad för sökmotorer och att använda relevant och kvalitativt innehåll. Att förstå sökordsanalys och välja relevanta sökord är också avgörande för framgångsrik sökmotormarknadsföring. Dessutom är det viktigt att mäta resultaten och göra justeringar för att optimera kampanjer och få högre ROI.

     Vad är sökannonsering?

     Sökannonsering är en form av digital annonsering där annonsörer betalar för att visa sina annonser högt upp i sökresultaten på sökmotorer som Google och Bing. Annonsörerna väljer de sökord eller fraser som de vill att deras annonser ska visas för, och betalar för varje klick på annonsen. Sökannonsering är en effektiv form av marknadsföring eftersom annonsören endast betalar när någon klickar på annonsen, vilket innebär att man endast betalar för relevant trafik till sin webbplats.